Dieren op de Heicohoeve

Maak op het ruime erf kennis met de boerderijdieren én de wilde dieren die zich op geregeld laten zien. In de weides lopen mooie bonte tinker-paarden. In het dierenweitje vind je geitjes, schaapjes, mini-ezels, ganzen, brahma-kippen en  2 kunekunevarkentjes die graag geknuffeld worden. Verder lopen er kippen over het hele erf. Zij zorgen voor een vers eitje bij het ontbijt. Op het erf is een grote landschappelijke vijver, die mee fluctueert met de grondwaterstand. Soms diep (pas op!) soms ondiep! De boerenzwaluwen scheren vaak over de vijver om insecten te vangen als ze jongen hebben. Op het erf bevinden zich 3 nestkasten. Alledrie zijn ze bezet. Er nestelen een paartje steenuiltjes, een paartje torenvalken en een paartje kerkuilen. In de vroege avond kunt u het steenuiltje horen roepen en in de zomer kunt u de jonge valkjes vliegles zien hebben in de weide. De Uilenwerkgroep De Oelenwappers draagt zorg voor de kasten en komt ieder jaar het broedsel controleren en de eventuele jongen ringen. Geregeld laat er zich een koppeltje patrijzen zien, of wandelt er de trotse fazantenhaan, of bekijkt een imponerende buizerd vanuit de boom of er nog een prooi te vinden is. In het avondzonnetje is bijna altijd wel een paartje hazen te spotten. Ook reeën, vossen, een raaf en zelfs een (geheel ongevaarlijke!) ringslang zijn al gespot.

Spelen op de Heicohoeve

Het grote veld achter de huisjes is zeer geschikt voor balspelen, er kan een volleybalnet worden opgebouwd. Er staan op het veld een tafelvoetbaltafel en een pingpongtafel. Ook is er een badminton-net aanwezig. Voor de kinderen zijn er natuurlijke speelmaterialen. Er zijn takken, stammen, bomen om op en over te klauteren en er is zand om naar hartenlust in te spelen.

Wandelen en Fietsen

Om De Heicohoeve heen loopt een klompenpad, Het Leestensche Broekpad. U kunt de bordjes met de klompjes er op volgen voor een mooie wandeling door het buitengebied van Zutphen. De Heicohoeve ligt in een erg mooi fietsgebied. Er zijn prachtige fietsroutes door de wijde omtrek, richting de vele kastelen in de omgeving richting Lochem en Vorden, door de Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer of naar het pittoreske Bronkhorst,  of de natuur in langs de IJssel, door de bossen van ‘t grote Veld of over de Gorsselse heide. Fietsen zijn bij ons te huur!

Notengaard ‘De Heicohoeve’

In het voorjaar van 2019 is onze notengaard aangeplant. Verspreid over het erf bevinden zich ruim 70 walnotenbomen van maar liefst 20 verschillende rassen. Ook zijn er 20 hazelaars aangeplant van 4 verschillende rassen. De notenbomen zijn echt CO2 vangers en zorgen dus voor schone lucht. Daarnaast zijn de mogelijkheden met noten en hun bijproducten zeer divers. We vertellen u er graag meer over. Ook is het mogelijk een notenworkshop bij ons te boeken. We vertellen u dan alles over de toepassingen en teelt van noten. Daarnaast wordt er dan geproefd, notenbrood gebakken en olie geperst. Geniet van alle mooie flora en fauna op De Heicohoeve!

Groen op de Heicohoeve

De beplanting is een mix van vele-jaren-oude singels en laanbomen, een eeuwenoude knotboom  en nieuwe aanplant van wilgen, meidoorn, sleedoorn, wilde appel en krent. Ook zijn er veel fruitbomen en wilde bramen. Daarnaast worden er jaarlijks minstens twee grote bloemenranden ingezaaid. Deze bloeien normaal gesproken zeer gevarieerd van april tot diep in oktober. Ze bieden schuilplaatsen voor de hazen en de patrijzen en voorzien de bijen van nectar.